уторак, 9. септембар 2014.

Upala besike

Cistitis predstavlja zapaljenje mokraćne bešike, čiji su osnovni simptomi čest nagon i peckanje prilikom mokrenja kao i bol u donjem delu stomaka. Prema statistikama čak 85% cistitisa uzrokovano je bakterijama koje čine uobičajenu crevnu i vaginalnu floru. U preostalih 15% upalu mogu prouzrokovati virusi, gljivice, alergijske reakcije ili neki lekovi.

NAJVAŽIJE PREPORUKE ZA OBA POLA:

Uzimajte lek prema preporuci koju ste dobili od lekara ili farmaceuta!
Čak i ako se osećate dobro nakon nekoliko dana nemojte prekidati terapiju, ispoštujte preporučenu dužinu trajanja terapije!
•        ne odlažite mokrenje
•        usvojite naviku da mokrite svaka 2 do 4h, a isto tako i neposredno nakon polnog odnosa
•        izbegavajte usko donje rublje i pantalone
•        preporučuje se nošenje pamučnog, a ne donjeg rublja od sintetike
•        nakon mokrenja ili obavljene velike nužde genitalno područje treba brisati od napred prema pozadi
•        izbegavajte prekomerne količine pića koja iritiraju mokraćnu bešiku (alkoholna, gazirana i pića s kofeinom)

Ovaj zdravstveni problem može i leti da vas zadesi. Upalu izazivaju bakterije, a prepoznaje se po karakterističnim simptomima kao što su pritisak u bešici, bol ili peckanje pri mokrenju. Pomoći će vam:

Sok od brusnice– Svakodnevno pijte tri šolje soka od brusnice, čiji sastojci ubijaju bakterije i ne dozvoljavaju njihovo umnožavanje. Uz to pijte i dva i po litra vode, kojom ćete ubrzati izbacivanje bakterija.

Oblozi od luka– Šaku belog dela mladog luka usitnite u blenderu i stavite na pamučnu krpu. Oblog držite sat vremena na pupku, osim ako se ne pojavi alergijska reakcija.

Sok od celera– Tri puta dnevno pijte tri rakijske čašice soka od celera napravljenog u sokovniku.

Caj od persuna je vrlo dobro sredstvo za lecenje inficiranih mokracnih kanala jer ima diureticko dejstvo i ispira bakterije iz urinarnog trakta. Kako se priprema caj od persuna i jos informacija o persunu mozete procitati na stranici persun.

Cajna mesavina protiv upale mokracnih kanala:
20 g breze 
20 g zalfije
20 g rastavica
20 g medvedjeg grozdja (uve)
20 g belog sleza
Beli slez odvojeno od drugih biljaka natapati u hladnoj vodi 8 sati (preko noci). Ujutru procediti, pa caj lagano zagrejati.
Iste veceri, ostalo bilje pomesati, uzeti 5 kasika cajne mesavine i preliti je sa 1 l kljucale vode, ostaviti preko noci i ujutru procediti. Dodati caj od belog sleza, znaci sjediniti tecnost dobijenu od svih biljaka. Podeliti caj u 5 jednakih doza i piti u toku dana, u razmacima od po nekoliko sati.

Jedan  načina je i kombinacija belog vina i belog luka. Smeša se pravi tako što se u litru dobrog, ali ne jakog, belog vina kuva poklopljeno pola sata na tihoj vatri 250 g neoljuštenih čenova beloga luka. Napitak se, kada se potom ohladi, procedi u tamnu bocu, jako začepi i drži na sobnoj temperaturi.
Tako pripremljeno vino se pije tri puta dnevno pre jela , po pola decilitra.
Osim toga, veoma su dobre i masaže lozovom rakijom. Tom rakijom se jako masiraju slabine i područje ispod pupka. Utrljavanje mora da bude jako kako bi rakija isparila. Na kraju se vrši previjanje lanenom ili pamučnom krpom.

Нема коментара:

Постави коментар