Cistitis predstavlja zapaljenje mokraćne bešike, čiji su osnovni simptomi
čest nagon i peckanje prilikom mokrenja kao i bol u donjem delu stomaka. Prema
statistikama čak 85% cistitisa uzrokovano je bakterijama koje čine uobičajenu
crevnu i vaginalnu floru. U preostalih 15% upalu mogu prouzrokovati virusi,
gljivice, alergijske reakcije ili neki lekovi.
NAJVAŽIJE PREPORUKE ZA OBA POLA:
Uzimajte lek prema preporuci koju ste dobili od lekara
ili farmaceuta!
Čak i ako se osećate dobro nakon nekoliko dana nemojte
prekidati terapiju, ispoštujte preporučenu dužinu trajanja terapije!
• ne odlažite
mokrenje
• usvojite
naviku da mokrite svaka 2 do 4h, a isto tako i neposredno nakon polnog odnosa
• izbegavajte
usko donje rublje i pantalone
• preporučuje
se nošenje pamučnog, a ne donjeg rublja od sintetike
• nakon
mokrenja ili obavljene velike nužde genitalno područje treba brisati od napred
prema pozadi
• izbegavajte
prekomerne količine pića koja iritiraju mokraćnu bešiku (alkoholna, gazirana i
pića s kofeinom)
Ovaj zdravstveni problem može i leti da vas zadesi. Upalu izazivaju bakterije, a prepoznaje se po
karakterističnim simptomima kao što su pritisak u bešici, bol ili peckanje pri
mokrenju. Pomoći će vam:
Sok
od brusnice– Svakodnevno
pijte tri šolje soka od brusnice, čiji sastojci ubijaju bakterije i ne
dozvoljavaju njihovo umnožavanje. Uz to pijte i dva i po litra vode, kojom ćete
ubrzati izbacivanje bakterija.
Oblozi
od luka– Šaku belog dela mladog
luka usitnite u blenderu i stavite na pamučnu krpu. Oblog držite sat vremena na
pupku, osim ako se ne pojavi alergijska reakcija.
Sok od
celera– Tri puta dnevno pijte tri rakijske čašice soka od celera napravljenog
u sokovniku.
Caj od persuna je vrlo dobro sredstvo za lecenje
inficiranih mokracnih kanala jer ima diureticko dejstvo i ispira bakterije iz
urinarnog trakta. Kako se priprema caj od persuna i jos informacija o persunu
mozete procitati na stranici persun.
Cajna mesavina protiv upale mokracnih kanala:
20 g
breze
20 g zalfije
20 g rastavica
20 g medvedjeg grozdja (uve)
20 g belog sleza
20 g zalfije
20 g rastavica
20 g medvedjeg grozdja (uve)
20 g belog sleza
Beli
slez odvojeno od drugih biljaka natapati u hladnoj vodi 8 sati (preko noci).
Ujutru procediti, pa caj lagano zagrejati.
Iste
veceri, ostalo bilje pomesati, uzeti 5 kasika cajne mesavine i preliti je sa 1
l kljucale vode, ostaviti preko noci i ujutru procediti. Dodati caj od belog
sleza, znaci sjediniti tecnost dobijenu od svih biljaka. Podeliti caj u 5
jednakih doza i piti u toku dana, u razmacima od po nekoliko sati.
Нема коментара:
Постави коментар